Administrar

comentaris, versos, perplexitats, troballes

L'entrevista d'Ignacio Ramonet a Fidel Castro: un frau?

mllauger | 03 Abril, 2006 22:44

El País publicava ahir extractes d'un llarg llibre (a punt de publicar-se a Debate) d'entrevistes fetes per Ignacio Ramonet a Fidel Castro. El País es preocupava d'assenyalar el caràcter excepcional del document: "Fidel Castro, que tantos discursos pronuncia, ha concedido pocas entrevistas, y sólo se han publicado cuatro conversaciones largas con él a lo largo de 50 años. La quinta, mantenida con el director de Le Monde Diplomatique, Ignacio Ramonet, se ha convertido en el libro Fidel Castro, biografía a dos voces, resumen de la vida y el pensamiento del jefe de Estado de Cuba en cien horas de conversación."

El blog d'Arcadi Espada (sí, el de Ciutadans de Catalunya, però s'ha de llegir tot) compara avui alguns passatges de les respostes amb textos ja coneguts de Castro: una "carta a los compatriotas" publicada pel Granma l'octubre de 2004 i un discurs pronunciat a L'Havana el novembre de 2005. Llevant algunes minúcies, són paràgrafs calcats.

Que no tenguem simpatia pel denunciant del possible engany, o que siguem lectors més o menys devots de Le monde diplomatique, no vol dir que no estiguem alerta davant l'estafa intel·lectual que suposaria fer passar un "retalla i enganxa" per una entrevista. Sobretot si és amb intenció hagiogràfica. Atents al llibre. 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS