Administrar

comentaris, versos, perplexitats, troballes

El cap de Marisa Go˝i

mllauger | 26 Febrer, 2010 07:43

(publicat avui al Diari de Balears)

 

El cap de Marisa Goñi

 

 

Jaume Font ha anunciat la intenció del complex PP-UM de “governar des de l’oposició”, benèvol eufemisme per anunciar un continuat boicoteig de l’acció de govern. El PPUM, ja plenament reinstal·lat a l’escena política, ha decidit no triar cap dels dos camins que raonablement podien prendre: rellevar el govern en minoria utilitzant la moció de censura o afavorir la governabilitat exercint una oposició constructiva. Han optat per l’erosió per l’erosió.

 

Al Regne Unit existeix la tradició del “shadow cabinet”, el govern a l’ombra. Aquí se’ns proposa una cosa ben diferent: un govern de la tenebra, el primer punt del programa del qual és la destitució de la directora general de la Radiotelevisió de Mallorca. El que el PPUM rebutja no és Marisa Goñi: és la idea que la direcció dels ens públics de radiotelevisió pugui correspondre a professionals sense filiació partidària. A la regeneració democràtica hi oposen la degeneració democràtica.

 

El Partit Popular de Jaume Matas va definir la seva línia d’actuació quan va dessignar com a directora d’IB3 Maria Umbert, una persona unida al propi Matas per un estret lligam polític que ara es perllonga pels gruixuts toms del sumari del Palma Arena. Televisió pública vol dir televisió governamental: aquesta és la fórmula. Unió Mallorquina no s’allunya massa d’aquesta doctrina, tal com va demostrar quan es va queixar pel tractament informatiu que rep el partit per part de la Televisió de Mallorca: si som del govern, la televisió de govern sempre ens ha de treure afavorits, pensen. Si els problemes judicials que hi ha entorn de les “carreteres a la mallorquina” (per posar un exemple) és o no una qüestió que mereix ser reflectida als informatius no ho ha de decidir el criteri professional de l’informador, que, en tot cas, hauria de fer alguna cridada abans de gosar fer segons quins reportatges. Al Regne Unit, ja que en parlàvem, deu ser inconcebible que un partit de govern es queixi de com el tracta un informatiu de la BBC, però aquí encara ens falten anys d’estudi per assolir un adequat nivell de cultura democràtica.

 

Seria divertit veure com argumenta el PPUM el seu intent de derrocar la directora de RTVM, si no fos perquè tot és massa previsible: ho desfressaran de necessitat de reflexionar sobre el model etcètera. En realitat hi ha poca cosa més que una versió tragicòmica de la història de Salomé i el Baptista. El Baptista que acabarà amb el cap sobre la safata de plata està clar qui és. UM fa de Salomé i d’Herodies: les criatures vel·leïdoses que no poden consentir que el profeta pugui anar pels camins dient les veritats i clamant contra els poderosos. I el PP fa el paper d’Herodes: desfressa de concessió el que en realitat desitjava de manera tan ardent com la seva esposa i la seva fillastra. La història de Salomé és una història sobre els capricis dels que usen el poder perquè no es parli malament d’ells: ben igual que aquesta història actual en què els perdedors, a més d’una directora general i una ràdio i televisió públiques, són Mallorca i la democràcia. 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS