Administrar

comentaris, versos, perplexitats, troballes

No sols és la llengua i és també la llengua

mllauger | 01 Octubre, 2013 10:57

(article publicat al dBalears)

 


 

El títol de l’article, per als que escoltau cançons del segle XXI i no del segle XX, reescriu unes línies de Raimon: “No sols és la ràbia però és també la ràbia / aquesta força que ens puja fins als límits del crit”. Doncs això: no és només el català però és també el català el que fa que duguem quinze dies de vaga i el que va fer que ahir coincidíssim tots, vestits de verd, pels carrers de Palma.

 “És que no és només el català”: segur que ho heu sentit. I és veritat: darrere la mobilització hi ha una llista de d’exigències de justícia, que tenen a veure amb l’ensenyament i amb les condicions laborals del servei. Educació pública de qualitat: aquest és el titular del conjunt. Hi ha un altre fet evident: el que ha mogut molta gent és el rebuig de l'autoritarisme barroer i del menyspreu amb què el PP ha tractat la professió. És una mobilització a favor de la democràcia. Afegiré una altra obvietat: en l’ànim de cada vaguista, de cada manifestant, el pes relatiu de les motivacions és diferent. Hi ha molts d’ingredients, i cadascú els posa a l’olla en les dosis que prefereix.

Ara bé: ningú que hagi mirat la mobilització de prop no pot deixar de veure el lloc nuclear que hi ocupa la defensa de la llengua. Proporcional, naturalment, al lloc nuclear que ocupa l'atac a la llengua en la política de Bauzá i els seus. El TIL, per als que el defensen, no és tant un programa d’introducció de l’anglès com una estratègia de retrocés del català. El TIL, per als que el rebutgen, no és tant un nyap pedagògic (que ho és) com un atac molt mal dissimulat a la llengua. I això és al cor del que s’està jugant aquest dies. Sense això, no em sé explicar ni la temperatura de la contestació, ni la magnitud que ha assolit molt més enllà de l’àmbit educatiu, ni les desenes de milers de persones als carrers. I n’hem d’estar contents, que sigui així. El país reacciona: en defensa de l’educació pública, en defensa de la democràcia i, last but by no means least, en defensa del català. Amb més decisió del que havia fet mai.

La vaga ha estat un èxit. Si faig ús del pretèrit perfet no és per donar la cosa per acabada (la vaga és viva) sinó per mirar de transmetre als docents que, acabi com acabi, hem guanyat molt. Siguem menys derrotistes de l’habitual: succeeixi el que succeixi en termes de durada i incidència de la convocatòria, o en termes de moviments per part l’autoritat irresponsable, el que s’ha aconseguit és molt i molt valuós, encara que no tot es tradueixi en resultats mesurables i immediats. Ara toca no defallir, aconseguir tants resultats mesurables i immediats com sigui possible, i conservar aquest gran capital que en dues setmanes hem creat a favor de l’educació i de la democràcia. I de la llengua.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS