Administrar

comentaris, versos, perplexitats, troballes

Armstrong, Aldrin, Collins i un indi

mllauger | 28 Octubre, 2014 16:09


Com tots sabeu, i els cinquantons recordam, el juliol de 1969 l’Apollo 11 va aterrar a la Lluna. Allunar, diu el diccionari que hem de dir-ne. Conten que, durant els mesos previs a l’expedició, els astronautes s’entrenaven en un desert d’aspecte lunar, a l’oest dels Estats Units. Un bon dia, i durant aquest stage previ a la gran cita, els mítics Armstrong, Aldrin i Collins varen topar amb un Native American, altrament dit un indi, d’edat avançada. El bon home els va demanar què hi feien, per aquells redols, i ells varen explicar que es preparaven per a un viatge a la Lluna. L’indi, després de callar una estoneta, va demanar-los si li podrien fer un favor.

- Què voldríeu? –van dir els astronautes.

- Bé –va dir l’home–, la gent de la meva tribu creu que a la Lluna hi ha esperits sagrats. ¿Seria possible que els féssiu arribar un missatge important?

Quan els astronautes varen demanar quin era el missatge, l’home va dir unes paraules en la seva llengua, i va demanar als astronautes que les repetissin una vegada i una altra, fins haver-les memoritzat.

- I què vol dir, això?

- No us ho puc dir. És un secret entre els esperits sagrats de la Lluna i la gent de la meva tribu.

Retornats a la base, els astronautes, encuriosits, varen cercar algu que els pogués desxifrar el missatge. A la fi el varen trobar. Quan varen repetir aquels fonemes difícils, el traductor va esclafir a riure. Una vegada calmat, els va explicar el significat de la frase que s’havien escarrassat a aprendre:

- “No us cregueu una paraula del que us diu aquesta gent. Han vingut a robar-vos la terra”.

I ja se sap: se non è vero…

 

 

(Ho conta Yuvai Noah HARARI a Sàpiens. Una breu història de la Humanitat)

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS