Administrar

comentaris, versos, perplexitats, troballes

Botifarra en vers

mllauger | 08 Abril, 2013 15:29

( Publicat a L'altra mirada)

Queda molt bé començar a parlar de poesia satírica dient que és un gènere tan vell com la literatura mateixa, i esmentar a continuació un grapat de noms grecs i llatins: us ho estalvio, a la Wikipèdia ho trobareu. Més pertinent em sembla dir que el gènere té una noble tradició catalana, que arrenca amb els medievals (Anselm Turmeda, Jaume Roig), continua amb el Barroc (el rector de Vallfogona) i arriba a mestres de l’alçada de Josep Carner, Guerau de Liost, Josep Maria de Sagarra o Pere Quart. Joan Ferraté i Salvador Oliva l’han conreada amb mestria, i han de ser a la llista. A Mallorca s’hi han dedicat, amb ofici i gràcia ben notables, homes com Tomàs Aguiló, Pere d’Alcàntara Penya i Llorenç Moyà.

Es tracta d’una esplendorosa tradició en hores baixes? Una resta del passat, en un temps en què el saludable costum de riure-se’n del poder s’exerceix a través de facebook i twitter? Doncs sembla que no, perquè el gènere dóna mostres de bona salut i d’una certa revifalla: amb tons i estils diferents, i situats en llocs diferents en l’escala que va des de l’estil més popular a la lírica de tradició més culta, podem esmentar, sense ànim d’exhaustivitat, els versos diversos de Josep Pedrals, les dècimes de Mateu Xurí, les gloses piulades d’Isidor Marí i de Salvador Alsius, els sonets satírics de Manel Marí i aquests dards enverinats de Lo Gaiter del Besòs aplegats a Botifarra de pagès. Lo Gaiter del Besòs no s’amaga gaire de ser el nom de ploma que adopa el novel·lista i articulista Ramon Solsona quan decideix esplaiar-se en vers.

La poesia satírica requereix ofici i gràcia, i requereix un tercer ingredient que s’ha d’administrar amb saviesa: la mala llet. La sàtira sense mala bava és sàtira descafeïnada, però la sàtira tampoc no funciona si l’ofici i la gràcia no encarrilen les ganes de cantar les quaranta al món. Comencem per la mala llet: aquest volum ja la porta al títol. El subtítol també és ben indicatiu de per on va la cosa:  “Versos per tocar el dos”. Ens trobam davant una mostra de poemes de circumstàncies, en el millor sentit de la paraula: literatura lligada a la conjuntura social i política d’un temps singular i d’un país singular. Lo Gaiter del Besòs ja ens ho explica al proemi: són versos de resposta al xàfec anticatalanista que vessa per tertúlies, telenotícies i premsa diversa, davant el qual el versificador reacciona amb un independentisme que es manifesta com el sentiment elemental d’unes “enormes ganes de perdre’ls a tots de vista”. Us podeu imaginar qui desfila pel llibre: entre molts d’altres, Mariano Rajoy, Jose Ignacio Wert,  Juan Carlos de Borbón, Alfonso Guerra, Rita Barberá, i, sí, també el nostre José Ramón Bauzá.

L’ofici queda certificat amb la destresa en l’ús de la mètrica i la rima, elements sense els quals aquesta mena de poemes no funcionen. I no n’hem de lloar només l’ús tècnic correcte sinó la diversitat del ventall de formes exhibides. Hi ha la el sonet i la dècima, que són el rei i la reina de la poesia satírica, però també hi ha ni més ni menys que tercets encadenats (la noble estrofa amb que Dante viatjà per Infern, Purgatori i Paradís) i els quatrisíl·labs apariats, la difícil estructura amb què el medieval Jaume Roig va fer L’espill i que modernament també han usat Joan Ferraté i Francesc Vallverdú. I hi ha uns impagables “Pastorets” en què dos rabadans es topen amb un malèfic Satanàs Punyal-Quadras.

Queda la gràcia. Creieu-me que hi és. Ja la trobareu, si llegiu els versos. Aquesta dècima sobre un tribunal que evacua una sentència us servirà de mostra, millor que qualsevol explicació:

 

Asseguts a l’orinal

i en la feina concentrats,

mantenen uns grans debats

els membres del tribunal.

Fan el treball comunal

serrant les dents i patint

i, mentre van procedint

amb esforç i persistència,

tot el gruix de la sentència

a poc a poc va sortint.

--

 

 

Lo Gaiter del Besòs. Botifarra pagès.

Pòrtic

Barcelona 2013

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS