Administrar

comentaris, versos, perplexitats, troballes

Premis Mallorca

mllauger | 16 Maig, 2016 12:04

(publicat a l'AraBalears, 14/5716) 

Llegia, no fa gaire, que el Consell de Mallorca vol recuperar els premis Mallorca, un dels certàmens literaris de vida més efímera que es recorden: tres edicions. És una bona notícia, és clar, però resulta difícil que no se’ns escapi una pregunta: uns altres premis literaris? Francesc Miralles, vicepresident i responsable de Cultura, ha manifestat que volien reflexionar-hi. Una actitud assenyada que m’encoratja a fer una proposta: uns premis a obra publicada, i no a obra inèdita.

No fa falta que expliqui el servei que fan els premis a treballs inèdits: una gran part dels millors reculls de versos que apareixen (per parlar del que més conec) vénen amb la faixa corresponent: ‘Premi Ciutat de...’. Però diria que n’hi ha a bastament. I que, en tot cas, un premi institucional nou, o recuperat, i que vol ser ambiciós, ha de voler incidir en la vida literària d’una manera diferent. Els premis a l’obra publicada fan un servei de prescriptors: això és el que alguns bons coneixedors de la literatura troben el millor del que va sortir l’any passat. Evitam, així, la imatge d’uns llibres que són la cirereta d’una gala, que són notícia un dia, i després són llançats a l’oceà de les novetats sense gaire acompanyament. Amb l’accent sobre el prestigi, també ens estalviam la cursa de les dotacions econòmiques, que podrien ser modestes.

Encara diré alguns avantatges més. Aquesta modalitat que propòs permet assenyalar l’excel·lència en camps diversos: la narrativa i la poesia, naturalment, però també la literatura infantil, els textos teatrals, els llibres il·lustrats, la traducció, la novel·la gràfica i l’assaig. I qui sap si la tasca editorial, la difusió de les lletres a la xarxa, o la promoció de la lectura: hi ha mil coses que mereixen ser guardonades. No oblidem tampoc les altres disciplines artístiques, per a les quals els premis a l’obra en circulació són més adequats que els premis a l’obra inèdita. L’àmbit, per a les modalitats literàries, no cal dir-lo: el de la producció en llengua catalana. L’ambició: fer dels premis Mallorca un referent del reconeixement de la bona feina dels creadors.

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS