Administrar

comentaris, versos, perplexitats, troballes

Esquerra Unida-Els Verds a les eleccions

mllauger | 18 Gener, 2008 13:30

(publicat al Diari de Balears d'avui)

Esquerra Unida i Els Verds hem anunciat, aquesta setmana, que concorrerem en coalició a les properes eleccions generals del mes de març. És fàcil explicar per què l'anunci arriba tard: fins fa molt poc posàvem tot l'esforç en la reedició de "Progressistes", la coalició que el 2004 va englobar Verds, PSM, EU i ERC. Enteníem que era el més coherent amb la política d'aliances de les darreres eleccions, que era el que oferia més possibilitats d'obtenir un diputat que rompés el bipartisme PP-PSOE, que era el que responia a la confluència social que es dóna entre la gent del nacionalisme progressista, l'ecologisme i l'esquerra més avançada, i que era el que permetia avançar en la consolidació del Bloc.

No ha estat possible. Tenim la voluntat de polemitzar el mínim amb PSM i ERC, companys de Bloc (i per molts d'anys!), però (i aquí acabarà qualsevol cosa que s'assembli a una acusació) convé tenir clar qui volia mantenir la política d'aliances i qui ha optat per canviar-la. En aquest sentit, recusam, per deslleial, l'explicació segons la qual EU i EV no són a la gran coalició nacionalista per "autoexclusió": tothom sap que una gran candiatura que englobàs des d'UM fins a EU i EV ni és comprensible ni ha estat mai una possibilitat real: les declaracions de Miquel Nadal de "no descartar" el vot a la investidura de Rajoy ho expliquen molt més bé del que jo ho podria fer. Els nostres socis nacionalistes de Bloc han triat, aquesta vegada, uns altres companys: res a dir.

L'electorat d'esquerres s'ho mira amb cara de no entendre res. Molt de tacticisme de curta volada i bregues inútils, deuen pensar. No és exactament així: hi ha una certa dosi de tacticisme, és cert, i, la veritat, molt poques bregues. El que hi ha sobretot són dos projectes polítics diferents. Ho explicava no fa gaire Josep Melià: des de l'altre projecte polític, hi estic d'acord.

El projecte polític de la unitat nacionalista és el d'una coalició en què la qüestió nacional és el factor d'unitat gairebé exclusiu, davant el qual qualsevol altre element (progressisme, ecologisme) queda deliberadament difuminat. "El nacionalisme superador de l'eix dreta-esquerra" esdevé la teorització de la renúncia al llegat de l'esquerra. "Defensar els interessos de les Illes a Madrid" és la nova divisa que justifica la indefinició davant de qüestions candents del debat polític estatal (política fiscal, laïcisme, serveis públics, política exterior, política d'infraestructures, canvi climàtic…) que, com a ciutadans de l'Estat, ens afecten de manera evident.

Des del respecte (que no ens cansarem de practicar, i d'exigir per a tots), les persones d'esquerres sentim que aquest no és el nostre projecte. I no perquè sigui "massa nacionalista": EU-EV vàrem votar contra el nou Estatut per insuficient (mentre UM el votava a favor, per cert), i tenim poca cosa a demostrar en qüestió de defensa de l'autogovern, de la identitat o de la llengua. No és el nostre projecte perquè no compartim la simplificació extrema d'una política estatal reduïda a pugna entre el Madrid centralista i les nacions que volen més autogovern. Perquè no volem sacrificar a l'altar de la unitat nacionalista les nostres posicions d'esquerres i ecologistes: a la política estatal també s'hi va per defensar coses (polítiques de pau, polítiques a favor de la dona, serveis públics, protecció per al clima) respecte de les quals dubtam molt que tenguem les mateixes opinions que tots els membres de la "Unitat per les Illes". I perquè defensam un espai que es vol al mateix temps compromès amb els interessos de les Illes Balears i nítidament d'esquerres: amb aquesta voluntat, Esquerra Unida i Els Verds feim coalició.

Comentaris

  1. idò...

    per què no expliques que hi havia gent dins d'EU disposada a pactar fins i tot amb UM si aquesta i la resta de partits d'UNITAT PER LES ILLES cedien els vots a la candidatura d'en Gaspar Llamazáres? Hi ha, dins EU, gent que no té clara la ideologia quan parlam de diners, tants per cents i vots per configurar un grup parlamentari a Madrid?

    Per què no parles del paper miserable i acomplexat dels verds en tot aquest assumpte?

    Per què no expliques que tu i altres verds éreu de viatge enlloc d'estar a Mallorca negociant?

    Per que no expliques les explicacions rebudes per qui tu ja saps des de fa molt de temps...i que no han servit per a res. Ni els verds ni eu heu ajudat gaire a fer possible una alternativa.

    Analitza els vots al consell polític del PSM i treu-ne conseqüències. Allà hi ha més gent que els 12 verds que sou i els 30 que han fugit cansats de la línia oficial.

    Analitzau el factor grosske. ho voleu fer d'una punyetera vegada?

    gràcies

    PS.- jo votaré UNITAT PER LES ILLES al Congrés. Al Senat crec que votaré EU-EV.

    sibil.la | 18/01/2008, 18:42
  2. Molt bé

    Molt bon article, gràcies per aclarir tot això.

    Neus | 18/01/2008, 20:10
  3. EU - Els Verds de Mallorca

    Estaria bé que en algun punt que no són els Verds de Balears els que van amb EU de Balears, sino els Verds de Mallorca.

    Els Verds de Menorca estaran a la Coalició Unitat per les Illes.

    Lluc | 19/01/2008, 13:00
  4. No mentiu

    Després que Entesa va fer el gran esforç d'acostar el PSM i UM per arribar a un mínim acord i que s'aconseguís, Entesa va aconseguir treure-li a UM el comromís d'acceptar a EU dins la coalició si hi concorria amb les seves sigles d'Alternativa (que de fet són seves, però no sé er què no les usen).

    Entesa va fer el més difícil: franquejar murs que semblaven insalvables amb UM i PSM. I no tenia CAP INTENCIÓ d'excloure EU. Per tant, l'acusació d'aïllament d'EU és FALSA. És MENTIDA, tot i que repetint-la cent cos passaria per una veritat (això fan els del Mundo, mira per on...)

    El que ha passat és que el sector més dur d'EU (Grosske, Cámara) van apressurar-se a fer-se les víctimes i els traïts, quan coneixien les converses des de feia dies i sabien que res era segur. En Miquel Rosselló estava disposat, almenys, a escoltar; però la vella guàrdia ho va rebentar tot.

    Gràcies, EU. Gràcies a vosaltres, tenim un altre mur que dispersa les forces i els vots. Tots junts tindríem un 11-12% i diputat assegurat. Ara, a fotre als socialistes i als nacionalistes. I què vol dir això: PP guanyador, amb 5 diputats.

    Dels Verds encara tenia l'esperança de que féssiu de pont, però ja he vist que sou una etiqueta que fa de penjoll en mans d'EU. La vostra web és buida de notícies des de novembre, res de comunicats, res d'accions... esteu catatònics. No existiu a Mallorca.

    Que el procés de negociacions fou precipitat i imprecís, hi estic d'acord: podia ser millor. Però d'aquí deduir que se us ha marginat i enganyat per deixar-vos fora hi ha molt de camí. No us feu les víctimes, no mentiu; sabíeu que passava, el PSM us informava. Prou de mentir, cony.

    I no sóc nacionalista, però em cabreja aquest orgull infantil de fer-se el dolgut amb mitges veritats. Penós. Si seguiu així, vot cap el PSIB i Unitat. I a reciclar-se.

    Manel | 21/01/2008, 02:05
  5. Confusió

    Tot plegat el procés d'Entesa versus PSM, Bloc, renovacio interna de UM, enfrontaments UM-PSM, i ara procés d'unitat amb ERC pel mig. Voleu dir que la gent valorarà més un sentiment "nacional" per sobre d'una visió de la societat des d'una òptica conservadora (UM) o progressista? No creieu que estau intentant forçar una deifició impossible per als votants històrics de UM i PSM? Encara EU-Verds han estat els més coherents. Però el vot... serà mal de definir.

    Ernest | 21/01/2008, 10:51
  6. Marisol Ramirez... que acierto

    Marisol Ramirez: que gran acierto.

    Permítirme , por un deber de coherencia y porque no, alegría y satisfacción política, saludar la presentación, ayer sábado, de Marisol Ramirez cómo candidata de la izquierda al Congreso de los diputados por Esquerra Unida Els Verds. Creo que por fín entra una bocanada de aire fresco en la organización. Efectivamente, Marisol ya cuando estaba de periodista en Radio Mallorca, daba muestras más que sobradas de sus posiciones políticas, dificil era no adivinar su ideología de izquierdas y progresista. Era, sin género de dudas, incisiva, se situaba, no era de las que no " se mojaban " ; si se me permite la comparación, diré que me recordaba al entrañable Carlos Llamas que no se conformaba, en " Hora 25 " con la opinión de los contertulios, si no que, tomaba partido y, en no pocas ocasiones, debatía con ardor. Así veía yo a Marisol Ramirez, la cual tuve la fortuna que me entrevistara alguna vez.

    .Cuando las fuerzas políticas, tantas veces, son incapaces de renovarse con personas que den la talla, cuando las que dan la talla, en no pocas ocasiones, son marginadas, cuando una y otra vez, a la llegada de elecciones se busca el " elefante blanco" la personalidad arrolladora, la figura emergente o la reiteradas, mil veces, personas que siempre están en una u otra candidatura, aparece el acierto de Marisol que, sin duda, será, tiene que serlo, la referencia más sustancial a la hora del voto. Si a ello le añadimos que representará a una izquierda honesta, responsable y ya con un bagaje ideológico y político cierto, los resultados eléctorales tienen que ser beneficiosos. Porque,cómo ella bien dice, al referirse a la candidatura que encabezará , Esquerra Unida y Els Verds, de que " es el único voto util de izquierdas " está totalmente en lo cierto.

    No se pueden anteponer, cómo han hecho los de Esquerra Republicana y el PSM , planteamientos nacionalistas de dudosa significación de izquierdas y de progreso, con la necesidad de llegar a acuerdos que hagan posible, de una vez, la obtención, en este caso de una parlamentaria. Eso en términos políticos es un error, un inmenso error. Y acabaré, yo también, " mojándome ".. estaba en duda si donde o, a quién, otorgar mi voto y, cómo yo, otras muchas gentes que conozco o votar en blanco, ahora y si bién no quiero que se vea cómo nada personal, se que mi voto a Marisol Ramirez, es una apuesta por una coalición que ella sabrá representar con la mayor de las dignidades. Marisol, enamóranos de nuevo, esta vez, además de con tú voz, con tú actividad política.

    Paco García

    Paco García | 21/01/2008, 11:41
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS