Administrar

comentaris, versos, perplexitats, troballes

Llibres per a Sarajevo

mllauger | 04 Marš, 2011 16:55

(publicat al Diari de Balears d'avui)

 

 

M'arriba un correu electrònic amb una petició de llibres per a la biblioteca de Sarajevo. Tot d'una he recordat l'edifici neomorisc, al costat del riu que travessa la capital bosniana. Vaig visitar Sarajevo l'any 2000, o 2001, uns anys després del ferotge setge que va fer que Europa tornàs a conèixer la pitjor versió de la barbàrie humana. La façana de la biblioteca conservava la seva elegància d'imperi austrohongarès, però tothom sabia que l'interior era una una closca buida, una pura imatge de la devastació. Vaig comprar una fotografia en blanc i negre, mida pòster, en què es veu Vedran Smailovic, el conegut com a violoncel·lista de Sarajevo, amb indumentària de concert, l'instrument col·locat, la mà dreta a l'arc i la mà esquerra que es tapa els ulls, com si el dolor li impedís de començar a tocar. Al seu voltant, els caramulls de runa en què s'havia convertit la biblioteca de Sarajevo. Mirant la fotografia, gairebé se senten els primers compassos de l'Adagio d'Albinoni. La tenc a casa, emmarcada.

També he recordat que qui més i millor va escriure sobre la destrucció de la biblioteca va ser Juan Goytisolo, i he rellegit algunes planes del seu Cuaderno de Sarajevo. L'agost de 1992, la biblioteca va ser bombardejada per les tropes serbobosnianes, i es va calar foc com si fos un munt de llunya seca. Goytisolo conta que milers de manuscrits àrabs, turcs, hebreus i perses es varen esvair per sempre, un tresor que incloïa llibres d'història, de viatges, de teologia, de sufisme, de matemàtiques, d'escacs, de música. L'objectiu era ben deliberat: esborrar qualsevol traça dels bosnianomusulmans de la ciutat, fer servir el foc perquè ningú no pugui recordar que Sarajevo havia estat un lloc de convivència entre serbis, croats i musulmans. Un memorici, escriu Goytisolo.

La petició que ara m'arriba prové de l'organització Humanity in Action, una xarxa internacional de l'àmbit educatiu que té com a missió la protecció dels drets humans i de les minories. Demanen llibres per a Vijecnica, que és el nom de la biblioteca de Sarajevo. L'edifici ha estat reconstruït, és visitat per milers de tristes com a emblema de la nova Bòsnia, i torna a ser la seu de la biblioteca universitària i nacional. Però hi falten llibres, pel que sembla. I els senior fellows d'Humanity in Action fan una petició inspirada per la voluntat que Vijecnica torni a ser un lloc d'encontre i convivència de la diversitat cultural i lingüística. No envieu doblers, diuen, enviau dos llibres: un llibre en qualsevol de les llengües del món, de medicina, dret, economia, literatura, art o filosofia, i un altre llibre escrit en la llengua materna del donant sobre algun aspecte (història, geografia, aquitectura, etc.) de la seva regió o el seu poble. El fons que s'obtingui estarà a disposició dels estudiants de la universitat de Sarajevo.

Si us hi animau, contribuireu a una acció amb un important poder simbòlic de reivindicació del valor de la cultura i de la diversitat enfront de la barbàrie. De passada, fareu que el català hi sigui present. Googlejau el nom de l'acció, BOOKS4VIJECNICA (que heu de llegir "Books for Vijecnica"), i en trobareu la informació i les senyes. 

 

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS