Administrar

comentaris, versos, perplexitats, troballes

La metamorfosi proteccionista del PP

mllauger | 21 Desembre, 2007 10:06

(publicat al Diari de Balears d'avui) 

Benvinguda sigui, només faltaria, la metamorfosi proteccionista del PP. Veure'ls als seus escons del Parlament exhibint cartells que reclamaven la protecció completa de cala Blanca, de cala Marçal i del Pujol va resultar commovedor. Veure'ls, després, manifestar-se a cala Blanca, en un matí de diumenge de fred i aigua, va resultar una escena de les que fan recuperar la confiança en la capacitat humana de redimir-se dels errors més contumaços. És veritat que si haguessin arribat al camí recte quatre anys abans, potser ara no tindríem Mallorca i Eivissa convertides en un scalextric, ni els parcs naturals esborrats del mapa, ni un hospital ubicat per afavorir negocis urbanístics de restaurant, però en fi: més val tard que mai, quan d'una bona causa es tracta.

La darrera consigna de PP és pregonar que ells són tan defensors del territori com qualsevol altre, o, millor encara, que qualsevol altre ho és tan poc com ells. Per demostrar-ho, si fa falta, recorren a l'exigència de protecció d'àrees naturals per les quals no han mogut un dit ni des de governs municipals, ni des del Consell ni des del Govern quan hi governaven. Serveixi com a exemple recordar que cap dels dos batles populars d'Andratx de l'anterior legislatura, ni l'exguàrdia civil a qui se'n varen dur els seus excompanys ni el seu successor, no va fer res per incloure la protecció de cala Blanca en una revisió de planejament que estava en marxa. Una història massa llarga com per explicar-la en una pancarta.

Ja n'hi ha prou, però, de repassos històrics: al cap i a la fi, tot és massa conegut, i el PP tampoc no ho té fàcil, per fer creure que són els abanderats de la defensa de la terra. A més, ara estan iniciant un procés de rehabilitació que, com és ben sabut, sempre és llarg i difícil i mai no està lliure ni de recaigudes ocasionals ni de risc de fracàs. I el darrer que necessita algú que vol superar les conductes esgarriades del passat és que se li recordi la seva vida de vici anterior. No: el PP té per davant una vida carregada de noves oportunitats i és el nostre deure socórrer-lo en els seus bons propòsits.

Com a reforç positiu, des del Bloc li agraïm la seva demanda de millorar la llei de mesures de protecció de territori amb la inclusió de tota cala Blanca, tota cala Marçal i el Pujol: la tramitació parlamentària de la llei permetrà salvar-les i tendrem una llista de noves àrees naturals conservades més completa. I si també, per la via d'aquesta llei o de la modificació del Pla Territorial de Mallorca, podem eliminar les colossals operacions d'urbanisme a la carta de les Àrees de Reconversió Territorial, molt millor encara.

Això sí: qui ajuda algú altre a millorar el seu comportament també té el deure de ser exigent i de marcar-li nous objectius que serveixin d'estímul. La metamorfosi proteccionista del PP serà mes creïble com més els dugui a posicionaments que suposin una modificació nítida de posicions anteriors i que no siguin purs instruments de tacticisme partidista. Se m'ocorren dos reptes immediats per als amics del PP. El primer, votar favorablement a la totalitat de llei de mesures de protecció del territori: és a dir, de les àrees de les quals ara els agrada parlar, però també de la protecció de les Fontanelles i de la derogació de les mesures d'excepció urbanística inventades pel govern anterior. I el segon, posar els seus batles a protegir: els de Santanyí i Felanitx, naturament, però també el d'Escorca, per exemple, que té en la qüestió del Guix una bona ocasió de demostrar que la conversió va de veres.

Test: UM i EU-EV

mllauger | 19 Desembre, 2007 09:43

Per la seva lucidesa, enginy, perspicàcia i clarividència, avui us reproduesc un test sobre UM i EU-EV, no sense esmentar que el devem a Pepe García, l'activíssim regidor de Pollença i blogaire.

 

Trii la resposta correcta;

1r) Quin partit defensa als seus estatuts el dret d'autodeterminació dels diversos pobles de l'Estat?

A) EU-EV.
B) UM.

2n) Quin partit s'ha oposat sempre contundentment a la política centralista del PP i va estar a l'oposició al govern PP-UM a la passada legislatura?

A) EU-EV.
B) UM.

3r) Quin partit va rebutjar la reforma de l'estatut pactada per PP-PSOE-UM la passada legislatura per considerar que era insuficient i que les Balears mereixien el màxim autogovern?

A) EU-EV.
B) UM.

4rt) Quin partit ha estat sempre al costat de les diverses entitats que defensen la llengua catalana i ha rebutjat les mesures del govern Matas-Munar contra el català adoptades la passada legislatura?

A) EU-EV.
B) UM.

5è) Quin partit ha defensat sempre la màxima protecció per als espais naturals front a les agressions dels successius governs PP-UM?

A) EU-EV.
B) UM

6è) Quin partit ha mantingut tradicionalment bones relacions amb el PSM i ERC i, de fet, ha integrat coalicions electorals en les darreres convocatòries?

A) EU-EV.
B) UM.

7è) Quin partit rebutja clarament qualsevol casta de suport a un hipotètic govern presidit per Mariano Rajoy?

A) EU-EV.
B) UM.

8è) Quin partit descarta totalment un suport futur al retorn del PP al govern de les Illes Balears?

A) EU-EV.
B) UM.

9è) Quin partit té una presència al conjunt de les Illes Balears i no ha adoptat tradicionalment actituds insularistes que, amb raó, generen rebuig a Menorca, Eivissa i Formentera?

A) EU-EV.
B) UM.

10è) Quin partit defensa clarament la idea de Països Catalans?

A) EU-EV.
B) UM.

Una vegada emplenades les respostes, envii vostè el resultat a les direccions d'ERC i Entesa juntament amb unes bones ulleres.

El c˛nsul de Marroc i el Parlament de les Illes Balears

mllauger | 18 Desembre, 2007 15:06

No fa gaire s'ha constituït al Parlament de les Illes Balears, a l'igual que en legislatures anteriors i amb presència de diputats i diputades de tots els grups polítics, l'Intergrup "Pau al Sahara", amb la intenció de fer una tasca de suport a un procés polític que condueixi a la pau respectant el dret d'autodeterminació del poble sahrauí.

Poc després d'haver-se constituït, l'Intergrup ha rebut, per part del Frente Polisario, una invitació per participar al seu XII Congrés, que s'ha celebrat a Tifariti, als anomenats "territoris allibertats".

Als membres de l'Intergrup ens hauria agradat assistir al Congrés, però la seva coincidència en el temps amb el debat dels pressuposts autonòmics ho ha fet impossible. Així i tot, s'ha enviat al XII Congrés de Polisario una salutació de suport.

La diplomàcia marroquina ha conegut (o ha intuït) la invitació. El Cònsul General del Marroc a Barcelona ha remès un escrit a la Presidenta del Parlament sol·licitant que cap dels membres de la Cambra participi al Congrés del Polisario, amb l'espectacular argument que es tracta d'un acte "contrari a la legalitat internacional".

No sabem si la diplomàcia marroquina coneix també la salutació solidària de l'Intergrup, però ja els la farem arribar.

Marroc pressiona, incansable. Siguem incansables, també, en el suport als sahrauís.   

 

Roda de premsa de la Plataforma PANIC

mllauger | 16 Desembre, 2007 17:01

Roda de premsa de la PLataforma PANIC, formada per Ses Majestats els Reis d'Orient, l'oncle Tió i el Pare Noel.

04/12/07 - La Plataforma Anti-Nadal-Inundat-pel-Consumisme (PÀNIC) manifesta  que aquest any Ses Majestats els Reis Mags d'Orient es declaren en vaga indefinida i que, fins que no siguin satisfetes les seves demandes, no es mouran de l'Orient Llunyà.Les raons que han portat a Ses Majestats a prendre aquesta decisió dràstica són les següents:
 1. L'Equip de Patges Reials està fart de portar tones i tones d'objectes inútils i de regals que van a parar al fons d'un armari o a l'abocador sense haver estat utilitzats.

Un 10% de les persones del món consumim el 70% dels recursos

 1. Degut a la gran quantitat de regals sol·licitats, l'Equip de Patges Reials està obligat a fer jornades laborals que no respecten el conveni del Sindicat de Personatges Nadalencs. Buscar cada cop més regals i al preu més baix obliga a treballar a milions de persones de països empobrits en jornades inhumanes

3 de cada 5 treballadores de les fàbriques de roba del món no tenen contracte, fan més de 70 hores setmanals i cobren menys de 100 euros al mes

 1. Ses Majestats estan farts de portar regals que només es poden trobar a grans superfícies i centres comercials i troben a faltar el contacte amb els seus amics botiguers i botigueres.

A l'estat Espanyol es tanquen 11 botigues de barri diàries per culpa de les grans superfícies

 1. Ses Majestats no volen portar més regals fabricats per empreses que no respecten els drets dels treballadors i les treballadores i que se'n van a països pobres a contaminar el que no els deixen contaminar a Europa i els EEUU.


 

 

Per aquestes raons el PÀNIC declara una vaga indefinida fins que no hi hagi un compromís generalitzat de:

 

 1. no regalar per regalar i mantenir un criteri racional

 2. acordar amb la família i els amics el pressupost màxim dels regals per no convertir el nadal en una competició

 3. evitar que els nens i nenes rebin allaus de regals que no tindran mai temps d'utilitzar

 4. prioritzar els regals fets per un mateix o una mateixa

 5. prioritzar els regals ecològics, justos i de proximitat

 6. no deixar-se portar per la publicitat i tenir criteri propi

 7. donar preferència a regals culturals i amb contingut

 8. dedicar el nostre temps als altres: és el regal més valuós.

 

Així doncs, des del PÀNIC esperem que les vostres cartes i correus electrònics d'enguany segueixin aquestes reivindicacions. Si no és així, ja podeu esperar asseguts que no hi haurà ni cavalcada, ni camells, ni regals, ni tan sols carbó.

 

PD: La CNT (Col·lectiu Nadalenc de Tions) també ha subscrit el manifest del PÀNIC. Per tant els Tions tampoc cagaran fins que es desconvoqui la vaga.

 

(Origen: SETEM, conegut gràcies a un enviament de l'amic J.)

Bejing 2008, sense drets humans

mllauger | 14 Desembre, 2007 10:58

(publicat al Diari de Balears d'avui) 

Dilluns passat, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Drets Humans, Amnistia Internacional va lliurar 140.000 firmes davant l’ambaixada de Xina a Espanya. L’escrit signat instava el primer ministre de la República Popular Xina a l’abolició de la pena de mort al país. Aquest acte forma part de la campanya «Saps a què es juga a la Xina?», de denúncia de la situació dels drets humans al país que ha d’acollir la celebració dels propers Jocs Olímpics d’estiu.

Una vegada més, Aministia Internacional posa el dit a la ferida: recorda una flagrant situació de violació dels drets humans, i, de passada, denuncia la fabulosa operació de rentat de cara internacional que farà el règim xinès amb la celebració a Beijing, el proper mes d’agost, dels Jocs Olímpics. Amnistia demostra un bon sentit de l’oportunitat quan retreu el paràgraf de la Carta Olímpic que estableix que «l’objectiu de l’Olimpisme és posar arreu l’esport al servei del desenvolupament harmoniós de l’home, per encoratjar la instauració d’una societat pacífica preocupada per preservar la dignitat humana».

Al país on la torxa olímpica farà la seva propera estació, la situació dels drets humans és ben lluny d’aquest objectiu declarat de l’olimpisme de servir al «desenvolupament harmoniós de l'home» i de «preservar la dignitat humana». Hi ha, en primer lloc, la sagnant situació pel que fa a la pena de mort: la mateixa Amnistia informa que a la Xina es porten a terme el 65% de totes les execucions del món. D’acord amb les xifres oficials, el 2006 varen ser executades almenys 1.010 persones, tot i que altres fonts parlen d’entre 7.500 i 8.000. La pena de mort es manté per a uns 68 delictes, incloent alguns delictes que no són de sang, com el frau fiscal, la malversació i el tràfic de drogues, cosa que fa d’aquest immens país un des més entusiastes practicants de l’assassinat legal.

A la Xina persisteix, a més a més, una política continuada de repressió contra les llibertats polítiques i contra les llibertats d’expressió i d’informació. Les denúncies d’empresonament de periodistes, clausura de publicacions i censura sobre Internet són constants. Tampoc no falta la repressió contra els activistes polítics i defensors dels drets humans, que són sotmesos a arbitraris arrestos domicilaris i empresonaments.

Més encara: el règim xinès es caracteritza pel sotmetiment de les minories que volen veure reconeguts els seus drets nacionals i que volen poder exercir l’autodeterminació. Un país de més de mil milions d’habitants difícilment pot ser homogeni en el terreny de la llengua, la cultura i el sentiments de pertinença, realitat òbvia que les autoritats xineses no accepten. L’exemple més conegut és el del Tibet, sotmès a ocupació i a una repressió d’anys. És el cas, també, d’altres minories, com els uigurs de la República Autònoma de Xinjiang (fent frontera amb les repúbliques de l’Àsia Central), de llengua altaica i de religió musulmana.

Podem acabar aquest ràpid recorregut per l’historial xinès en matèria de drets humans recordant el paper més que qüestionable que ha jugat en els recents esdeveniments a Myanmar. La Xina ha estat el suport principal del règim birmà, que ha exercit una brutal repressió contra els manifestants que demanaven més democràcia, i l'ha emparat vetant l’adopció d’una resolució condemnatòria al Consell de Seguretat de Nacions Unides.

El proper mes d’agost, si les coses no canvien molt, assistirem al fastuós espectacle de les cerimònies olímpiques, el glamour de les medalles i l’èpica decepció de les derrotes, els pòdium amb himnes i banderes, i els nous registres al llibre dels rècords: un magnífic decorat que amagarà la trista situació dels drets humans al país amfitrió.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS